Yleisimmät käsitteet ja pisteet

五行, wǔ​xíng, Viisi elementtiä

Viisi elementtiä on toinen tärkeimmistä kiinalaisen perinteisen lääketieteen ja kosmologian käsitteistä – toinen on yin-yang-teoria. Wu xing-tarkoittaa viittä liikkuvaa ja viittaa viiteen planeettaan, jotka olivat muinoin näkyvissä. Wu xing on lyhenne 五行星 xíngxīng, jossa viimeinen xing tarkoittaa tähteä. Me kutsumme niitä nykyään planeetoiksi. “Elementti”-sana on vakiintunut käyttöön, mutta “muutos” olisi parempi, koska elementti tuo mieleen esim. kreikkalaisten viisi elementtiä ja tietysti elementtien fyysiset vastaavuudet ja tämä luo hieman vääränlaisen, staattisen kuvan erilaisista tiloista. Oikeasti kysymys on energian jatkuvasta mutoksesta tilasta toiseen.

Kaikki maailmassa voidaan sijoittaa Wu Xing – teoriaan. Niiden opiskelu on käytännöllistä aloittaa tutustumalla niihin vuodenaikojen mukaan. Vuosi alkaa keväästä, sitten tulee kesä, loppukesä, syksy ja talvi. Loppukesä on tässä meille hieman ylimääräinen säätö, jotta saadaan viisi täyteen.

Kevään elementti on Puu. Muistisääntönä, “keväällä puut ja luonto alkavat kasvaa ja niiden väri on vihreä”.

Kesän elementti on Tuli. Muistisääntönä “Puu ruokkii tulta ja tulen väri on punainen”

Loppukesän elementti on Maa. Muistisääntönä, “Kun tuli polttaa puun, siitä tulee tuhkaa, joka taas yhtyy maahan”.

Syksyn elementti on Metalli. Muistisääntönä, “Kun maa tiivistyy yhä syvemmälle mennessä se tiivistyy metalliksi. Metallin väri on valkoinen kuten teräksessä esim. miekassa”.

Talven elementti on Vesi. Muistisääntönä “Kun metalli talvella jäähtyy se synnyttä vettä sen tiivistyessä siihen”. Veden väri on sininen tai musta.

Kun tämä runko on selkeänä mielessä voi siihen yhdistää sisäelimet. (Sisäelimiä on viisi zhang- ja kuusi fu-elintä. Zhang-elimet ovat yin ja fu-elimet yang. Yleensä yin-elin on TCM-kannalta tärkeämpi.)

Vastaavuudet ovat:

Puu-elementti: yin-elin Maksa, yang-elin Sappirakko.

Tuli-elementti: yin-elimet Sydän ja Sydänpussi, yang-elin Ohutsuoli.

Maa-elementti: yin-elin Perna, yang-elin Vatsalaukku.

Metalli-elementti: yin-elin Keuhkot, yang-elin Paksusuoli.

Vesi-elementti: yin-elin Munuaiset, yang-elin Virtsarakko.

Viisi-elementtiä ovat äiti-lapsi-suhteessa toisiinsa siten, että edellinen elementti synnyttää tai muuntuu seuraavaksi kuten vuodenajat. Sama esitetty alla olevassa kaaviossa.

导引养生功, Dǎoyǐn yǎngshēng gōng, Dyysg

丹田, Dāntián, Eliksiirikenttä

Dan Tian tarkoittaa eliksiirikenttää ja on sekä taolaisen alkemian, että kiinalaisen perinteisen lääketieteen alavatsan energiakeskus. Se sijaitsee Qihai-Ming men- ja Huiyin-Baihui-akselien leikkauskohdassa. Siihen liittyvät pisteet ovat yleensä Qihai sekä sen alapuolella olevan Guanyuan. Qihai-pistettä sanotaan myös usein näennäiseksi Dan Tianiksi. Dan Tianeita on kolme; alempi, keskimmäinen ja ylempi. Kun puhutaan vain DT:stä viitataan alempaan.

Dyysg-harjoitusten alussa pyritään saamaan mieli laskeutumaan DT:hen ja qi-kerääntymään sinne. Jos DT:n qi on hyvällä tasolla se suojaa aikaisemman taivaan qi:tä, jota ei voi uudistaa.

Myöhemmän Taivaan Qi

Aiemman Taivaan Qi

Bǎi huì 百会 – Sata kohtaamista

Mìng mén 命门 – Elämän portti

Navan vastakkaisella puolella selkärangassa. Du-kanavan piste. Liittyy mununaisiin ja aiemman taivaan qihin.

劳宫,Láo gōng – Työn palatsi

Yun Men – Pilviportti

Yuan- eli lähdepisteet

Ren- ja Du Mai

Harakkasilta

Pienemmän taivaan kierto