Prof. Hu Xiaofein Ba Duan Jin harjoittelussa

Prof. Hu Xiaofein Ba Duan Jin -sarja

Bā duàn jǐn, 八段錦, tunnetaan myös nimellä “Kahdeksan brokadiliikettä”, on perinteinen kiinalainen qigong-harjoitus, joka juontaa juurensa Song-dynastiaan (960–1279 jKr.). Nimi viittaa kahdeksaan erilliseen liikkeeseen, jotka muistuttavat brokadikangasta, viitaten harjoituksen hienostuneisuuteen ja arvokkuuteen.

Varhaisimmat kirjalliset maininnat Baduanjinistä löytyvät Song-dynastian aikaisista teksteistä, joissa sitä kuvataan terveyttä ja pitkää ikää edistävänä menetelmänä. Alun perin se kehitettiin parantamaan kehon yleistä kuntoa, lisäämään energiaa ja vahvistamaan sisäelimiä. Liikkeiden yksinkertaisuus ja tehokkuus tekivät siitä suositun sekä sotilaiden että siviilien keskuudessa.

Baduanjinin suosio jatkui Ming- ja Qing-dynastioiden aikana (1368–1912), jolloin useita variaatioita syntyi. Monet kungfu-mestarit ja terveysalan asiantuntijat muokkasivat ja kehittivät harjoituksia edelleen, lisäten uusia elementtejä ja tekniikoita.

1950-luvulla Kiinan hallitus edisti Baduanjinia osana kansallista terveysliikuntaohjelmaa, ja siitä julkaistiin virallisia oppaita ja ohjeita. Tämä auttoi levittämään Baduanjinia laajemmin koko kansan keskuudessa. 2000-luvulla se sai uuden elämän terveys qigong -versiona, joka tunnetaan nimellä Terveys Qigong Baduanjin. Vuonna 2003 Kiinan urheiluhallinto julkaisi virallisen oppaan “Health Qigong Ba Duan Jin”, kehitettynä Pekingin Urheiluyliopistossa prof. Yang Bailongin johdolla.

Baduanjin Oulun Taiji-seurassa

1989-1990 opiskelin Kiinassa Baduanjinin versiota. Oulun Taiji-seuran perustamisen jälkeen 1992 tätä sarjaa harjoiteltiin säännöllisesti, kunnes ohjelmaan vakiintui Shifu Zhang Fangin opettama moderni Taiji. Vuonna 2008 Zhang Fang alkoi opettaa Suomen Wushuliiton seurassa Terveys Qigong -sarjoja, mukaan lukien Terveys Qigong Ba Duan Jin.

Professori Yang Bailong ja Aki Korhonen, Porto, Portugali, 2013

Seuran qigong-ohjelma siirtyi 2000-luvun puolivälissä enemmän Daoyin Yangsheng Gong -qigongin suuntaan, jolloin Terveys Qigong -sarjat jäivät pois vakio-ohjelmasta. 2020-luvulle tultaessa prof. Hu Xiaofein systeemi ja opetukset ovat voimistuneet seurassamme, ja uusimpana tulokkaana Baduanjinistä on nyt prof. Hu Xiaofein luoma sarja.

Muita Baduanjin versioita: Prof. Zhang Guangden versio

Professori Zhang Guangdé, joka kehitti Daoyin Yangsheng Gong -versionsa Baduanjinistä, on mahdollisesti vaikuttanut nykyaikaiseen terveys qigong -versioon. Prof. Yang oli hänen oppilaansa, joten on mielenkiintoista pohtia vaikutteiden siirtymistä.

Linkki Prof. Zhang Guangden versioon: YouTube.

Prof. Hu Xiaofein Ba Duan Jin -versio

Prof. Hu Xiaofein kehittämä Ba Duan Jin -sarja noudattelee Baduanjinin perinteisiä piirteitä, mutta se on tulkittu Daoyin Yangsheng Gong- ja Daoyin Kangyang Fang -systeemien periaatteiden kautta. Tämä sarja on fyysisesti kevyempi ja yksinkertaisempi oppia kuin Terveys Qigong -muoto, mikä tekee siitä mainion ensimmäiseksi Baduanjin-sarjaksi.

Linkki Prof. Hu Xiaofein versioon: YouTube.

Terveysvaikutukset ja lääketieteellinen arvo

Baduanjinillä on useita terveydellisiä hyötyjä:

  • Hengityksen ja verenkierron parantaminen: Liikkeiden ja hengityksen yhdistelmä parantaa verenkiertoa ja vahvistaa hengityselimiä.
  • Sisäelinten toiminnan säätely: Harjoitukset vaikuttavat positiivisesti maksan ja munuaisten toimintaan.
  • Stressin ja psyykkisen hyvinvoinnin parantaminen: Harjoitukset lievittävät stressiä ja parantavat psyykkistä hyvinvointia.

Kulttuurinen arvo

Ba Duan Jin heijastaa taolaisia ja konfutselaisia arvoja, kuten harmoniaa luonnon kanssa ja itsensä kehittämistä.

Yleistä Ba Duan Jin -sarjan liikkeistä

  1. Kaksi kättä nostaa taivasta (Shuang Shou Tuo Tian): Stimuloidaan “Kolmoislämmittäjä” (Sanjiao) meridiaania.
  2. Jousen jännittäminen kotkan ampumiseksi: Vyötärön alueen harjoittaminen, keskittyen erityisesti munuaisiin ja pernaan.
  3. Taivaan ja maan erottaminen: Stimuloi erityisesti pernaa ja vatsaa.
  4. Viisas pöllö katsoo taaksepäin: Niskan venytys vasemmalle ja oikealle.
  5. Pään ja hännän heiluttaminen: Säätelee sydämen ja keuhkojen toimintaa.
  6. Kaksi kättä pitävät jalkoja vahvistaakseen munuaisia ja vyötäröä: Sisältää ylöspäin venytyksen ja varpaiden pidon.
  7. Nyrkkien puristaminen ja vihaisesti katsominen: Lisää elinvoimaa ja lihasvoimaa.
  8. Varpailla pomppiminen: Tasapainottaa qin.

Ba Duan Jin on harjoitus, joka yhdistää perinteisen kiinalaisen lääketieteen ja modernin hyvinvointiajattelun, tarjoten kokonaisvaltaista terveyttä ja hyvinvointia.

Leave a comment

Your email address will not be published.